New Media

Break the pattern

Amina Burloiu, născută în 1988 în Câmpina, România, este o artistă vizuală, graficiană și ilustratoare, recunoscută pentru istilul sau caracteristic în domeniul artelor decorative și al designului. Absolventă a Universității Naționale de Arte din București, Amina îmbină o varietate de medii artistice, inclusiv murale, instalații și ilustrații, având ca principiu ghid „break the pattern”, ce reflectă o permanentă explorare a tehnicilor și expresiilor vizuale.

În prezent, Amina își desfășoară activitatea artistică în Viena, un context cultural dinamic care îi permite să interacționeze cu o paletă diversificată de perspective și mentalități. Lucrările sale se concentrează în mod special pe figurativul feminin, transformându-l într-un leitmotiv ce evidențiază adâncimea și complexitatea explorărilor sale artistice.


În ce fel ți-ai dorit ca muralul realizat de tine să îi inspire pe trecători?


Muralul realizat pentru o instituție de învățământ public a fost conceput cu scopul de a stimula creativitatea și inspirația elevilor, transformând conceptele de matematică și fizică, adesea percepute ca surse de stres, în experiențe interactive și plăcute. Prin intermediul acestui proiect, am dorit să creez un spațiu captivant care să îmbogățească experiența educațională a tinerilor, facilitând o relație mai strânsă și mai pozitivă cu științele exacte.


Care e cea mai spectaculoasă amintire legată de realizarea unui mural?


Un aspect memorabil al procesului de creație a fost realizarea muralului în timpul lockdown-ului, perioadă în care am experimentat un profund sentiment de libertate și conexiune cu comunitatea, chiar și în condițiile restrictive impuse de pandemie. Reacția entuziastă a unui trecător, care a aplaudat, a evidențiat impactul profund pe care arta vizuală îl poate avea în spațiul public, subliniind capacitatea acesteia de a deveni un adevărat spectacol.

Exercițiu de imaginație: Clădirea pe care ai realizat acest mural a fost reabilitată și ești invitată să faci un cu totul alt mural. Care ar fi acela?


În perspectiva creării unui nou mural după reabilitarea clădirii, aș opta pentru păstrarea temei educaționale, dar aș aborda realizarea acestuia dintr-o perspectivă mai simplificată și minimalistă. Această schimbare nu doar că ar reflecta evoluția mea artistică, ci și dorința de a explora noi modalități de comunicare prin artă, posibil integrând o varietate de personaje, ceea ce ar îmbogăți și diversifica experiența vizuală a publicului.

RE:Mural este un proiect dezvoltat de DASH FILM și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național