New Media

Sper ca muralul să inspire oamenii să-și îmbrățișeze creativitatea și să vadă frumusețea în micile momente de zi cu zi.

Corina Nani este o figură dinamică în domeniul artelor vizuale, activând ca artist vizual și conferențiar doctor la Departamentul de Design și Arte Aplicate din cadrul Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Cu o bogată pregătire academică și o pasiune pentru exprimarea artistică, ea a devenit un nume proeminent în domeniu. Călătoria sa artistică se extinde dincolo de granițele mediului academic, marcată de numeroase participări la expoziții naționale și internaționale. În plus față de rolul său în mediul academic și în spațiile artistice tradiționale, Corina Nani este o forță motrice în peisajul cultural al Timișoarei din 2011. Ea își asumă rolul de coordonator pentru Festivalul Internațional de Street Art din Timișoara (FISART), un eveniment care a ajuns să devină unul dintre cele mai reprezentative festivaluri de artă stradală din România. Ea este, de asemenea, un artist urban. Portofoliul ei conține o colecție de picturi murale captivante care împodobesc peisajul urban, reflectând viziunea sa unică și priceperea sa artistică. Fiecare pictură murală spune o poveste, care contribuie la evoluția narativă a esteticii urbane.

În ce fel ți-ai dorit ca muralul realizat de tine să iî inspire pe trecători?

Muralul realizat pentru Festivalul Custom, l-am creat cu intenția de a aduce un strop de culoare și energie în viața trecătorilor. Prin culorile vii și dinamismul formelor, am vrut să transmit un sentiment de optimism și speranță, ca o invitație de a privi dincolo de cotidian. Seria de personaje copii simbolizează puritatea, curiozitatea și potențialul nelimitat al viitorului. Copiii din mural sunt reprezentări ale inocenței și entuziasmului, invitând trecătorii să-și redescopere propriile vise și să privească lumea cu ochii unui copil, plini de imaginație și bucurie. Sper ca muralul să inspire oamenii să-și îmbrățișeze creativitatea și să vadă frumusețea în micile momente de zi cu zi.

Care e cea mai spectaculoasă amintire legată de realizarea unui mural?

Cea mai spectaculoasă amintire legată de realizarea unui mural in localitatea Rueil del Malmaison (FR) … a fost într-un moment când în timp ce pictam, un grup de copii curioși s-a strâns în jurul meu. Unul dintre ei chiar a cerut o pensulă să mă ajute. Această interacțiune mi-a arătat impactul direct pe care arta stradală îl poate avea asupra comunității, mai ales asupra celor tineri. Văzând entuziasmul și uimirea din ochii lor, mi-am dat seama că nu doar peretele prinde viață, ci și oamenii care se conectează cu el.

Execițiu de imaginație: Clădirea pe care ai realizat acest mural a fost reabilitată și ești invitată să faci un cu totul alt mural. Care ar fi acela?

Dacă ar fi să refac muralul pe o clădire reabilitată, aș profita de această ocazie pentru a crea ceva complet nou, dar care să se conecteze cu trecutul și prezentul locului. Aș imagina un mural care să reflecte transformarea și renașterea, atât a clădirii cât și a comunității din jur.

Tema ar putea fi "Ciclul schimbării", reprezentând ideea de evoluție și adaptare. În centrul muralului, aș folosi o imagine puternică, precum o pasăre Phoenix renăscând din propria cenușă, înconjurată de elemente care simbolizează trecerea timpului, precum cercuri concentrice sau linii dinamice ce sugerează mișcare și progres. Culorile ar evolua de la tonuri închise simbolizând trecutul, spre culori luminoase și vibrante, reprezentând viitorul și speranța.

Aș include și detalii subtile legate de comunitatea locală – poate câteva simboluri care să facă referire la oameni, tradiții sau natura specifică zonei – pentru ca trecătorii să se regăsească în povestea muralului. Muralul ar fi un omagiu adus schimbării pozitive și puterii de a te reinventa, cu mesajul că, indiferent de dificultăți, renașterea și progresul sunt mereu posibile.


RE:Mural este un proiect dezvoltat de DASH FILM și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național