New Media

Orice lucrare nouă e o competiție cu tine însuți câștigată.

Marian Truțulescu s-a născut pe 15 iunie 1977, în Făget, județul Timiş. Este absolvent al Facultăţii de Design a Universităţii „Tibiscus” din Timişoara, și doctor în Arte Vizuale, Universitatea de Vest, Facultatea de Arte şi Design. Marian Truțulescu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2002 și al Arhivei Internaţionale de Mail Art și este atestat ca grafician heraldist de către Comisia Naţională de Heraldică.

În ce fel ți-ai dorit ca muralul realizat de tine să îi inspire pe trecători?

Pentru mine rolul unei picturi murale stradale este acela de a aduce in mijlocul unei comunități o oază de frumos, de bună dispoziție și acomodare educativă, dacă vreți, cu arta plastică. Ca aceste calități să-și producă efectele trebuie să existe o aliniere minimală a propriului concept cu gustul celor căruia i se adresează, o cunoaștere minimală a necesității culturale și sociale a oamenilor care au acces la acea lucrare.

Care e cea mai spectaculoasă amintire legată de realizarea unui mural?

Sunt multe amintiri plăcute care compun universul artei în stradă. Pe lângă senzația de totală libertate atunci când pictezi ore în șir în aer liber, în legănatul nacelei sau pe schelă în bătaia soarelui, cea mai tare amintire este legată de feedback-ul imediat, trăit la fața locului. Să ai cumva trecători care se opresc la întâmplare și care rămân cu ochii ațintiți în sus câteva minute sau chiar ore bune, îți dă o stare care cumva te împinge să mergi mai departe. Am avut chiar ”vecini de bloc” care au urmărit tot procesul creativ de la început până la sfârșit, două-trei săptămâni la rând.

Exercițiu de imaginație: Clădirea pe care ai realizat acest mural a fost reabilitată și ești invitat să faci un cu totul alt mural. Care ar fi acela?

Chiar dacă o murală nu este ”eternă”, ea cu siguranță rămâne în memoria vizuală a locului și oamenilor atât cât trebuie. Personal dacă ar fi să schimb un mural mai vechi de-al meu cu unul nou ar fi din nou o provocare. Nu cred că există artist care să nu-și dorească să mai facă lucrări și mai bune și mai ”tari” din toate punctele de vedere. Orice lucrare nouă e o competiție cu tine însuți câștigată.


RE:Mural este un proiect dezvoltat de DASH FILM și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național