Film

Țugurlan, ceferiștii și realitatea augmentată

Între o ședință de motion capture pentru un proiect nou despre care o să vă spunem peste câteva zile și o prospecție tehnică pentru documentarul la care am început producția, am lăsat youtube-ul să se plimbe prin arhiva cinepub.ro și am mai aruncat un ochi la Moromeții. Ne-am oprit la momentul ăsta:


și pentru că Victor Rebengiuc tocmai a împlinit 90 de ani, adică exact atât cât se împlinesc azi de la evenimentele care personajul interpretat de el le povestește în secvența de mai sus: adică greva munictorilor de la Atelierele CFR Grivița cauzată de intenţia guvernului de a aplica o nouă curbă de sacrificiu prin care li se reduceau salariile cu 25 de procente. Secvența de mai sus face o mică și măruntă nedreptate personajelor din carte, mai ales lui Țugurlan, care îi spune lui Moromete: „... zice de frati-meu că d-aia l-au împuşcat la Griviţa fiindcă n-a vrut să mai muncească. Aşa crezi dumneata, că d-aia l-au împuşcat? întrebă Ţugurlan, vânăt la faţă. „Nu vrem să mai muncim!” Taci că ştii dumneata că aşa au zis! Citeşti ziarele şi nici ce e aia o grevă nu te taie capul.”

Dacă tot i-am făcut dreptate lui Țugurlan, am zis că merită să ne lăudăm un pic și să aducem aminte și proiectul nostru din 2021 despre parcelarea Steaua construită pentru muncitorii de la Atelierele CFR Grivița: pARcelari3.0 | steaua, o aplicație de realitate augmentată care are ca scop comunicarea și popularizarea unor informații de natură istorică, culturală, arhitecturală referitoare la parcelarea locativă Steaua, situată în București, sectorul 1, delimitată de străzile Feroviarilor, Pavlov, Volga, Herman Oberth, Ion Inculeț, Ciugureanu, Al. Pappia, Emanoil Ionescu.

Mai multe detalii găsiți pe pagina de facebook a aplicației sau pe www.parcelari.ro, dar cel mai bine descărcați aplicația pARcelari3.0 din iOS sau Android, dați o fugă pe străzile mai sus menționate și veți avea parte o experiență care va scoate la iveala secrete inutile, dar fermecătoare: primul capac de canalizare din București sau aventurile unei plăci memoriale, un carnet de note al unui elev de ceferist și puteți să înscrieți din încercări la poarta de rugby din parcelare.